Verplichte deelname clubcompetitie

Met regelmaat vragen leden hoe het zit met de verplichte deelname aan wedstrijden en clubcompetitie. In het “ Schietsport”  magazine, april 2016, pagina 19, is deze vraag ook beantwoord door Mr. P Hoogeveen.

De wet en regelgeving m.b.t. de schietsport zegt hier het volgende over:

S.S.V. Waiwerdermaid’n is KNSA gecertificeerd en dat betekent dat de vereniging zich tijdens de audit = toetsing van de regels en afspraken, heeft verklaard dat alle verlof houdende leden deelnemen aan de interne competitie, overeenkomstig het programma Basiscertificering van de KNSA.
Aspirant-leden en leden die 1 jaar gewoon lidmaatschap volgen, hoeven niet aan deze criteria te voldoen. Leden die na 1 ½ jaar lidmaatschap over gaan naar een volwaardig lidmaatschap maar geen verlof aanschaffen en blijven schieten met een wapen van de stichting of de vereniging, hoeven ook niet aan deze criteria te voldoen.

Indien blijkt dat leden met een verlof niet hebben deelgenomen aan de clubcompetitie, kan de KNSA de geldigheid van het certificaat van de vereniging intrekken, immers de vereniging voldoet niet aan de afspraken. Het intrekken van de certificering leidt tot grote consequenties, omdat op dat moment bij de politie niet meer verklaard kan worden bij de aanvraag en de verlenging van de verenigingsverloven, dat de vereniging is gecertificeerd. Maar ook leden, wanneer zij niet ook lid zijn van een andere schietsportvereniging, kunnen dan niet meer verklaren dat ze lid zijn van een door de KNSA gecertificeerde vereniging. Dat kan leiden tot intrekking van de verloven, zowel van de verenigingsverloven als de privéverloven van de leden. Want tot het verkrijgen van een verlof dient u lid te zijn van een gecertificeerd schietsportvereniging!

De KNSA adviseert verenigingen daarom de verplichte deelname aan de competitie onder de aandacht te brengen van de leden. De clubcompetitie geldt voor hagel- en kogelschutters. Wanneer leden weigeren te voldoen aan deze verplichting, heeft dit dus ernstige consequenties voor betreffende leden. Het kan leiden tot royeren, dit omdat zij de vereniging schade toebrengen, want S.S.V. Waiwerdermaid’n kan immers haar certificaat verliezen.

S.S.V. Waiwerdermaid’n organiseert jaarlijks een clubcompetitie van april t/m november. Hiermee voldoet de vereniging aan de verplichting welke is opgenomen in de wet en regelgeving.
Het volgen van wedstrijden wordt aanbevolen omdat leden zich in de schietsport dan onderling kunnen meten.

Op onze website www.wwmdefzijl.nl kunt u meer informatie vinden over de start en einde van de clubcompetitie en de afspraken rondom de competitie. Het bestuur bewaakt de deelname en zal leden aanspreken wanneer zij niet voldoen aan deze verplichting . Zijn er vragen, neem dan gerust contact op met het bestuur.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *