Help! Ik start in de schietsport

Help! Ik start in de schietsport

Nieuw in de schietsport? Dan is deze info speciaal voor jou! Voor de beginnend sportschutter is meestal niet alles meteen duidelijk. Veel zal je uitgelegd worden op de vereniging waar je lid wordt / bent. Sommige regels zijn vereniging specifiek sommige zijn wettelijk vastgelegd. Hier een artikel over alle wettelijke vastgelegde regels over het lid worden bij de schietvereniging.

Allereerst welkom in de wereld van de schietsport! Door je keuze om lid te worden bij een schietvereniging zal je zien dat schieten veel meer is dan simpel een wapen pakken, richten en even snel een goed schot afgeven. Zelf schiet ik op dit moment al meer dan 15 jaar en heb ik nog lang niet alle disciplines van schietsport geschoten. De schietsport is een brede sport waarbij je op zoek gaat welke discipline het beste bij je past en waarin je je graag wilt bekwamen. Maar voor het zover is zal ik je stapsgewijs meenemen in het proces van lid worden tot je uiteindelijk je eigen wapen kan aanschaffen.

Lid worden

Logischerwijs word je lid van een schietvereniging die bij je past. Bij mij in de buurt zijn meerdere schietverenigingen gevestigd, maar degene die toevallig het dichtstbij lag leek mij qua accommodatie en cultuur destijds de beste keuze. Verreweg de meeste schietverenigingen zijn aangesloten bij de KNSA. Word je lid van zo’n vereniging dan ben je ook automatisch “lid” van de KNSA. De reden dat lid hierbij tussen haakjes staat is dat officieel de vereniging lid is van de KNSA, niet de leden van de vereniging. Mocht je nog geen vereniging hebben uitgekozen dan kan je natuurlijk altijd een avond of middag mee als introducee zodat je meteen een beeld krijgt van de vereniging.

Zodra je besluit om lid te worden zal je een V.O.G. (Verklaring Omtrent Gedrag) moeten overleggen. De meeste verenigingen die ik ken hebben deze op de plank liggen en geven deze meteen aan je mee op het moment dat je aangeeft lid bij ze te willen worden. Vaak zijn hierop de gegevens van de schietvereniging al ingevuld. Vervolgens lever je de V.O.G. in bij het gemeentehuis van je woonplaats. Het is ook mogelijk om een VOG digitaal aan te vragen maar dan zal je zelf even na moeten vragen welke gegevens van de schietvereniging je allemaal in moet vullen. Tijdens de aanvraag zal justitie bekijken of er een bezwaar is dat je lid wordt van de schietvereniging. Binnen een paar weken zal de uitslag bij je op de deurmat vallen. Wanneer er geen bezwaar is kan je de V.O.G. inleveren bij de schietvereniging.

Aspirant

Na het aanmelden, het inleveren van je gegevens en V.O.G. ben je aspirant-lid. Dat wil zeggen dat je nog geen volwaardig lid bent van de schietvereniging. Meestal is de aspirant periode een half jaar mits door de vereniging zelf wordt besloten om deze te verlengen. Reden hiertoe zou kunnen zijn dat je bijvoorbeeld nog geen basiscursus veiligheid hebt doorlopen, geen V.O.G. overlegt, etc. Tijdens deze periode wordt je meegenomen op de baan door een instructeur en krijg je uitleg over het schieten, de wapens, de disciplines en vooral uitleg over veiligheid. Totdat je de cursus met goed gevolg hebt afgelegd schiet je onder begeleiding van de instructeur. Daarna mag je zelfstandig schieten met de wapens van de vereniging. Munitie kan je kopen bij de vereniging en overgebleven munitie lever je na het schieten weer in. De vereniging zal de munitie voor je bewaren zodat je het de volgende keer weer kan afhalen als je gaat schieten.

Tijdens je aspirant periode word je geballoteerd. Dat houdt in dat ze bij de vereniging kijken hoe jij je gedraagt binnen de vereniging. Veilige omgang met wapens op de baan staat daarbij hoog in het vaandel. Zodra je met positief advies geballoteerd wordt en je aspirant periode erop zit word je lid.

Uitrusting

Je vereniging heeft ongetwijfeld zelf een aantal veiligheidsbrillen en gehoorbescherming beschikbaar. Je bent niets verplicht maar toch raad ik je aan om, zodra je zeker weet verder te willen in de schietsport, zo snel mogelijk een eigen veiligheidsbril en gehoorbescherming aan te schaffen. Meestal zijn die van betere kwaliteit en passen ze je beter dan degene die de vereniging beschikbaar stelt. Daarnaast zie je vaak dat de brillen bij de vereniging onder de krassen zitten. Of je komt om een avondje te schieten, staan er meerdere introducees op de baan en zal je net zien dat je geen gehoorbescherming en / of bril meer kan lenen. Er zijn legio brillen en gehoorbeschermers te koop, vandaar dat je hier het best zelf kan kijken wat binnen je budget valt.

Lid

Zodra je lid bent geworden heb je een jaar de tijd voordat je op z’n vroegst een eigen wapen aan kunt schaffen. In dit jaar heb je rustig de tijd om eens te kijken welke discipline je het beste ligt. Dit begint natuurlijk al in je aspirant lidmaatschapsperiode maar dan ben je ook veelal bezig met het leren kennen van de baan, volgen van de veiligheidscursus etc. De één vind pistool een leuke discipline de ander schiet liever met een geweer. Dit is puur persoonlijk wat je het prettigst vindt. Zodra je de discipline hebt gevonden die je lijkt kan je ook na gaan denken over een wapen dat je aan wilt schaffen. Tip van mij is om zoveel mogelijk wapens te proberen die in de discipline vallen waarin jij je wilt bekwamen. Zo kan je een goed gevoel krijgen welk wapen je het beste ligt. In het eerste jaar mag je bij de vereniging enkel schieten met Klein kaliber grendel geweer / karabijn of met een klein kaliber pistool. komen we meteen op het volgende punt, fasering.

Faseringen in wapens

Sinds een paar jaar worden wapens gefaseerd vrijgegeven. Dit houdt in dat je niet meteen vanaf dag 1 lidmaatschap van de vereniging op de 100m baan met bijvoorbeeld een FAL kan schieten. In onderstaande tabel heb ik de groepen uiteengezet zodat je kan zien wanneer je wat mag schieten en / of bezitten.

Onderstaande tabel heeft betrekking op de fasering van het gebruikt van verenigingswapens tijdens lidmaatschap.

Fase 1 Fase 2 Fase 3
< 1 jaar lid X
< 2 jaar lid X X X
> 3 jaar lid X X X

Onderstaande fasering is van toepassing op het aanschaffen van wapens:

Fase 1 Fase 2 Fase 3 Aantal wapens
< 1 jaar verlof X 1
< 2 jaar verlof X X 5
> 3 jaar verlof X X X 5

Er is echter 1 uitzondering. Als je na 2 jaar lidmaatschap voor het eerst je verlof aanvraagt mag je direct een fase 2 wapen aanschaffen. Zo hoef je dus niet eerst een fase 1 wapen aan te schaffen om in ieder geval een verlof te krijgen en pas een jaar later een fase 2 wapen aan te kunnen schaffen.

Wat voor wapens vallen er onder welke fase:

Fase 1: Klein kaliber pistool, klein kaliber revolver, klein kaliber geweer (niet semi-automatisch) of klein kaliber karabijn (niet semi-automatisch)
Fase 2: Groot kaliber pistool of revolver t/m 9mm, groot kaliber geweer (niet semi-automatisch).
Fase 3: Groot kaliber pistool of revolver > 9mm, groot kaliber geweer semi automatisch.

Eigen wapen

Na een jaar lidmaatschap is het dan eindelijk zover en mag je een eigen wapen aanschaffen. Je hoeft echter niet te wachten tot je een jaar lid bent met de aanschaf van het wapen. Je kunt wanneer je maar wilt het wapen aanschaffen, je kan alleen je verlof pas aanvragen na een jaar lidmaatschap. Je krijgt bij de aanschaf van een wapen de gegevens van de verkoper en het wapen mee waarmee je het wapen op jouw verlof kan zetten. Dit doe je met een WM3 formulier. Deze kan je downloaden van het internet en invullen of verkrijgen via je vereniging. Nadat je dit formulier volledig hebt ingevuld wordt hij door de vereniging waar je schiet ondertekend. Daarmee tekenen ze af dat het wapen gebruikt kan worden binnen de vereniging. Daarnaast verklaren ze ook dat je bekwaam genoeg bent om het wapen veilig te hanteren. Je kan dan op de datum dat je 1 jaar lid bent de papieren op de bus doen naar de afdeling KCT van jouw district. De adresgegevens hiervan zouden bekend moeten zijn bij je verenging. Bij je eerste verlof aanvraag moet je nog wel een pasfoto bijvoegen, een wm32 inlichtingenformulier (ook wel gekkenbriefje genoemd) en het schietbeurtenregister. KCT neemt de aanvraag in behandeling en zodra ze deze behandeld hebben nemen ze contact met je op om het verlof persoonlijk te kunnen overhandigen en meteen een kluiscontrole uit te voeren. Zorg er dus voor dat je de kluizen ruim van te voren aanschaft en bevestigt hebt aan muur of vloer.

Een kluis moet naast dat het verankerd is wapen en munitie kunnen scheiden. Als de kluis zelf geen ruimte heeft voor het opbergen van munitie dan zal je een tweede kluis aan moeten schaffen voor de munitie. Hou hier rekening mee! Het zou jammer zijn als KCT nog een afspraak met je moet plannen voordat je het verlof pas kan krijgen.

Als KCT is langs geweest ontvang je een verlof met bijlage en een WM2 formulier. Dit formulier heb je nodig om het wapen op te kunnen halen. Dit WM2 formulier overhandig je aan de verkoper. Hij noteert hierop jouw identiteitsgegevens en zet daar een krabbel op. Neem bij het ophalen dus een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart mee! Vervolgens kan de verkoper met dit formulier het wapen nadat jij het hebt opgehaald weer van zijn of haar verlof afschrijven. Zodra je het wapen hebt opgehaald heb je nog 1 verplichting te voldoen en dat is het wapen te laten schouwen bij KCT. Bij de meeste KCT afdelingen kan je daarvoor een afspraak maken of tijdens de reguliere bezoekuren het wapen tonen. Stel je daar niet teveel van voor. Ze controleren namelijk enkel het serienummer van het wapen en het serienummer wat op je verlof staat. Als dit allemaal correct is doorgegeven dan loop je meestal binnen een paar minuten weer naar buiten.

Kort samengevat heb je het volgende dus nodig voor een eerste wapen:

  • 1 jaar lidmaatschap bij een schietvereniging
  • 18 stempels in het schietbeurtenregister binnen de afgelopen 12 maanden.
  • Een ingevuld en ondertekend WM32 inlichtingenformulier (gekkenbriefje)
  • Een goed verankerde wapenkluis en munitiekluis (mag eventueel een afgesloten ruimte binnen de kluis zijn)
  • Ondertekende WM3 met gegevens van het wapen en de vereniging.
  • 2 pasfoto’s.

Vanaf nu heb je thuis een wapen en wellicht munitie in huis. Je kunt vanaf dat moment elk moment zonder aankondiging een wapencontrole krijgen. Dit houdt in dat er meestal 1 a 2 agenten bij je thuis langskomen om te controleren of de opslag van je wapen en munitie op de juiste manier geregeld is en / of alle geregistreerde wapens in de kluis aanwezig zijn. Meestal duurt zo’n controle een minuut of 10, afhankelijk van hoeveel wapens je hebt en of er wat aan de hand is. Gemiddeld wordt je ongeveer 1 keer per jaar onverwachts gecontroleerd. Zorg er dus voor dat je altijd je wapens en munitie netjes gescheiden opbergt. Afhankelijk van de overtreding kan KCT je een waarschuwing opleggen of besluiten dat je alle wapens en munitie weer in kunt leveren.

Een jaar nadat je je eerste wapen hebt aangeschaft kan je een volgend wapen aanschaffen. Je kunt in je tweede verlofjaar zelfs tot de maximale 5 wapens gaan al ben je dan nog wel gebonden aan de fasering zoals in eerder genoemde tabel. Pas na 2 jaar dat je een verlof heb mag je alle wapens aanschaffen die niet bij wet verboden zijn.

Vervoer van je wapen:

Als je dan eindelijk je wapen mag ophalen of voor het eerst naar de schietvereniging gaat met je eigen wapen zal je je wel moeten houden aan een aantal regels omtrent vervoer. Deze regels zijn vrij simpel en naar mijn mening vrij logisch. Als je je wapen(s) gaat vervoeren hou je dan aan de onderstaande regels uit de CWM:

  • Het verlof tot vervoer is beperkt tot het vervoer tussen de woning en de schietbaan, de erkende wapenhandelaar of (na daaraan voorafgaand verzoek of toestemming van politiezijde) het bureau van politie, langs de weg en binnen het tijdsbestek welke daar redelijkerwijze voor zijn geboden.
  • Tijdens het vervoer dient het wapen (alsmede de munitie) zodanig te zijn ingepakt dat het niet voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend. Het wapen dient ontladen en ontspannen te zijn. In een eventueel aanwezig patroonmagazijn mogen zich geen patronen bevinden;
  • Het wapen en de munitie worden tijdens het vervoer niet onbeheerd in een vervoermiddel achtergelaten;

Of te wel. Je mag je wapen(s) vervoeren in een daarvoor geschikte koffer, range bag of foedraal van je woning naar een in het eerste punt genoemde bestemming. Munitie en magazijnen mogen gewoon in dezelfde tas zitten mits ze zich maar niet in het wapen bevinden tijdens vervoer.

Tot slot

Volgens mij heb je met bovenstaande genoeg informatie om te kunnen starten bij een schietvereniging. Als je nog geen sportschutter bent en je binnenkort wellicht aanmeld bij een schietvereniging dan wil ik je vast veel succes wensen in deze mooie sport!